Select Page

Vnos hrane v šolske prostore

Stališče zavoda Osnovna šola Škofljica do vnosa hrane v šolske prostore:

Na OŠ Škofljica, PŠ Lavrica in Pš Želimlje se držimo Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili – ZZUZIS (uradni list RS, št. 52/00, 42/02/ in 47/04 – ZdZPZ) ter priporočil NIJZ. Omenjena dokumenta določata, da učenci praviloma ne smejo prinašati hrane v šolo zaradi zagotavljanja zdravstvene ustreznosti živil po ZZUZIS.

Učencem vsak dan nudimo malico ali zajtrk, kosilo in popoldansko malico. Poleg tega imajo vsi učenci od 11.00 do 13.45 na voljo še sadje, zelenjavo in kruh. Zato vnos hrane brez zdravniškega potrdila ter skupnega dogovora z organizatorko prehrane in ravnateljem ni mogoč.

Prav tako je lahko vnos hrane nevaren za učence z alergijami, ki jih imamo v zavodu vedno več.

Trudimo se, da je prehrana čim bolj pestra in raznolika in da učencem zagotovimo vse hranilne snovi, ki jih potrebujejo za pravilno rast in zdrav razvoj ter pravilno delovanje organizma. Skrbimo, da se učenci navajajo na različne jedi, ki so v skladu s prehranjevalnimi smernicami.

Vnos hrane v šolo zelo poveča količino odpadne hrane, ki je skrbno pripravljena z upoštevanjem smernic zdravega prehranjevanja v VIZ. V okviru EKO šole učenci sodelujejo v projektu Hrana ni za tjavendan. Cilji projekta so med drugimi tudi povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano in zmanjšati ter preprečiti nastajanje zavržene hrane doma in v šoli.

Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Pri uresničevanju projekta pa potrebujemo tudi podporo staršev, zato vas prosimo za razumevanje in sodelovanje.

 

Ingrid Habula, org. prehrane

Roman Brunšek, ravnatelj

Skip to content

Z nadaljevanjem obiska te spletne strani sprejemate uporabo piškotkov. več informacij

Z namenom zagotavljanja najboljše možne uporabniške izkušnje, so piškotni na tem spletnem mestu vklopljeni. Z nadaljevanjem obiska tega spletnega mesta se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri