Select Page

Bralna značka

Bralna značka je vseslovensko gibanje, ki že petdeset let spodbuja razvoj bralne kulture mladih.

Bralno značko sta osnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in prof. Stanko Kotnik. Prve – Prežihove značke – so bile podeljene maja 1961 na Koroškem. Od začetka devetdesetih let, ko se je gibanje posodobilo z motivacijskim programom S knjigo v svet, je to tudi njeno geslo.

Bralna značka spodbuja prostovoljno branje v prostem času. Ves čas se razvija kot dopolnilo k pouku slovenskega jezika in književnosti ter dejavnostim (šolske) knjižnice, hkrati pa je bralna značka kot obšolska/interesna dejavnost lahko svobodnejša, bližja otrokom in mladim, in tako uspešnejša pri oblikovanju bralcev za vse življenje.

Branju za bralno značko se lahko priključijo učenci od 1. do 9. razreda.

Učenci izbirajo knjige po predloženih seznamih, ki so samo informativnega značaja.  V dogovoru z učiteljicami lahko preberejo katero koli knjigo in o njej tudi poročajo.

Učenci si s sodelovanjem pri Bralni znački bogatijo besedišče in ob tem razvijajo domišljijo. Urijo se v tehniki branja, razmišljajo o vsebini in upoštevajo odlike ustnega sporočanja.

Učenci devetih razredov, t.i. ZLATI BRALCI, bodo na zaključni prireditvi prejeli knjižno nagrado za neprekinjeno devetletno sodelovanje pri BZ.

Na zaključek bralne značke bomo povabili znanega slovenskega literata.

 

Skip to content

Z nadaljevanjem obiska te spletne strani sprejemate uporabo piškotkov. več informacij

Z namenom zagotavljanja najboljše možne uporabniške izkušnje, so piškotni na tem spletnem mestu vklopljeni. Z nadaljevanjem obiska tega spletnega mesta se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri