Select Page

JEDILNIK – APRIL 2025 (22. 4. 2025 - 25. 4. 2025)

 

JEDILNIK

Šolska prehrana je urejena v skladu z Zakonom o šolski prehrani (Uradni list RS, št. 43, z dne 31. 5. 2010). V šolski kuhinji pripravljamo malice, kosila in brezplačne popoldanske malice. Priporočamo, da dobi otrok vsaj en obrok v šoli.

Jedilnike oblikujemo na osnovi smernic zdravega prehranjevanja Ministrstva za zdravje in postopoma uvajamo bolj zdravo prehrano.

  • Omejili smo količino soli in dodanega sladkorja.
  • Ne uporabljamo jušnih koncentratov.
  • Panirana živila v večini pripravljamo v parno-konvekcijski pečici.
  • V prehrano vključujemo najmanj 15 % ekološko pridelane hrane in 20 % živil sheme Izbrana kakovost.
  • Pri pripravi obrokov izbiramo živila in jedi z nižjo vsebnostjo nasičenih maščob.
  • Uporaba moke za zgoščevanje jedi je omejena na najnižjo raven, za zgoščevanje jedi uporabljamo krompir in stročnice.
  • Zmanjšujemo ponudbo pekovskega peciva iz bele pšenične moke ter pekovskih in slaščičarskih izdelkov z veliko vsebnostjo maščob in sladkorjev, učencem ponujamo kruh iz polnovrednih vrst žita, krušne in pekovske izdelke z manjšo vsebnostjo soli.
  • Zmanjšujemo ponudbo odsvetovanih živil iz skupine mesnih izdelkov s homogeno strukturo (hrenovke, paštete …) in povečujemo vsebnost zelenjave, rib in ribjih izdelkov v obrokih.
  • Namesto mlečnih izdelkov, kot so deserti, kakav, čokoladno mleko, večkrat ponudimo bolj priporočene (bela kava, mleko, navaden jogurt, jogurt z naravno prisotnimi sladkorji, kefir …).
  • Nudimo možnost izbire delno vegetarijanskih kosil. Enkrat do dvakrat na teden imamo delno vegetarijansko kosilo za vse.
  • Vsi otroci podaljšanega bivanja so naročeni na kosilo. Učencem, ki ostajajo v podaljšanem bivanju po 15. uri, nudimo brezplačno popoldansko malico (sadje, kruh).
  • V jedilnici je učencem vsak dan (ob torkih iz projekta »SHEMA ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE«) do 11.15 na voljo sadje, od 11.15 do 13.45 pa kruh in zelenjava ali suho sadje.
  • Pri malici učenci večinoma pijejo čaj, pri kosilu pa vodo.
  • Tedenski jedilniki so objavljeni vsak petek za naslednji teden na oglasnih deskah v šoli ter na spletni strani šole.

 

                 JEDILNIK ŠOLSKE KUHINJE JANUAR  5. 1. 2024 12. 1. 2024   

 

PET

5.1.

Buhtelj(1 pšenica,7), mleko(7), mandarina  Pire krompir(7), paniran ribji file(1 pšenica, 4), zelje s fižolom, naravni jogurt(7) Pire krompir(7), paniran ribji file(1 pšenica, 4), zelje s fižolom, naravni jogurt(7)

 

8.1.-12.1. MALICA KOSILO DELNO VEG. KOSILO
PON Polbeli kruh(1 pšenica), kisla smetana(7), marmelada, kaki, čaj  Pretlačen krompir(7),piščančja nabodala, zelena solata, jabolčna čežana Pretlačen krompir(7), cvetačni polpet, zelena solata, jabolčna čežana
TOR Ovseni kruh(1 pšenica), ribji namaz(4,7), paprika, čaj  Brokolijeva juha, svinjska prata v omaki(1 pšenica), idrijski žlikrofi(1 pšenica), zeljna solata s fižolom Brokolijeva juha, zelenjavni polpet v omaki, idrijski žlikrofi(1 pšenica), zeljna solata s fižolom
SRE

 

Riž na mleku s čokoladno-lešnikovim  

posipom(7, 8 lešniki), banana

 

Testenine z bolonjsko omako(1 pšenica), zelena solata s praženimi bučnimi semeni, sadni jogurt(7) Testenine z lečino kremno omako(1 pšenica), zelena solata s praženimi bučnimi semeni, sadni jogurt(7) 
ČET Črna bombeta(1 pšenica), piščančje prsi, sir(7), kislo zelje, čaj Pohorski lonec(1 pšenica) (piščanec, govedina, svinjina), jabolčni zavitek(1 pšenica,3,7), hruška Pohorski lonec(1 pšenica), z dimljenim tofujem(6) jabolčni zavitek(1 pšenica,3,7), hruška
PET Kruhov rogljič(1 pšenica), sadni kefir(7), mandarina Cvetačna juha, pirini svaljki z zelenjavno omako(1 pšenica), mešana solata (rdeč in zelen radič, zelena solata, čičerika)  Cvetačna juha, pirini svaljki z zelenjavno omako(1 pšenica), mešana solata (rdeč in zelen radič, zelena solata, čičerika) 

*Ekološka živila, živila iz sheme kakovosti
*SŠSZ – shema šolskega sadja in zelenjave

Skip to content

Z nadaljevanjem obiska te spletne strani sprejemate uporabo piškotkov. več informacij

Z namenom zagotavljanja najboljše možne uporabniške izkušnje, so piškotni na tem spletnem mestu vklopljeni. Z nadaljevanjem obiska tega spletnega mesta se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri