JEDILNIK – APRIL 2025 (22. 4. 2025 - 25. 4. 2025)
JEDILNIK
Šolska prehrana je urejena v skladu z Zakonom o šolski prehrani (Uradni list RS, št. 43, z dne 31. 5. 2010). V šolski kuhinji pripravljamo malice, kosila in brezplačne popoldanske malice. Priporočamo, da dobi otrok vsaj en obrok v šoli.
Jedilnike oblikujemo na osnovi smernic zdravega prehranjevanja Ministrstva za zdravje in postopoma uvajamo bolj zdravo prehrano.
- Omejili smo količino soli in dodanega sladkorja.
- Ne uporabljamo jušnih koncentratov.
- Panirana živila v večini pripravljamo v parno-konvekcijski pečici.
- V prehrano vključujemo najmanj 15 % ekološko pridelane hrane in 20 % živil sheme Izbrana kakovost.
- Pri pripravi obrokov izbiramo živila in jedi z nižjo vsebnostjo nasičenih maščob.
- Uporaba moke za zgoščevanje jedi je omejena na najnižjo raven, za zgoščevanje jedi uporabljamo krompir in stročnice.
- Zmanjšujemo ponudbo pekovskega peciva iz bele pšenične moke ter pekovskih in slaščičarskih izdelkov z veliko vsebnostjo maščob in sladkorjev, učencem ponujamo kruh iz polnovrednih vrst žita, krušne in pekovske izdelke z manjšo vsebnostjo soli.
- Zmanjšujemo ponudbo odsvetovanih živil iz skupine mesnih izdelkov s homogeno strukturo (hrenovke, paštete …) in povečujemo vsebnost zelenjave, rib in ribjih izdelkov v obrokih.
- Namesto mlečnih izdelkov, kot so deserti, kakav, čokoladno mleko, večkrat ponudimo bolj priporočene (bela kava, mleko, navaden jogurt, jogurt z naravno prisotnimi sladkorji, kefir …).
- Nudimo možnost izbire delno vegetarijanskih kosil. Enkrat do dvakrat na teden imamo delno vegetarijansko kosilo za vse.
- Vsi otroci podaljšanega bivanja so naročeni na kosilo. Učencem, ki ostajajo v podaljšanem bivanju po 15. uri, nudimo brezplačno popoldansko malico (sadje, kruh).
- V jedilnici je učencem vsak dan (ob torkih iz projekta »SHEMA ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE«) do 11.15 na voljo sadje, od 11.15 do 13.45 pa kruh in zelenjava ali suho sadje.
- Pri malici učenci večinoma pijejo čaj, pri kosilu pa vodo.
- Tedenski jedilniki so objavljeni vsak petek za naslednji teden na oglasnih deskah v šoli ter na spletni strani šole.
PET 5.1. |
Buhtelj(1 pšenica,7), mleko(7), mandarina | Pire krompir(7), paniran ribji file(1 pšenica, 4), zelje s fižolom, naravni jogurt(7) | Pire krompir(7), paniran ribji file(1 pšenica, 4), zelje s fižolom, naravni jogurt(7) |
8.1.-12.1. | MALICA | KOSILO | DELNO VEG. KOSILO |
PON | Polbeli kruh(1 pšenica), kisla smetana(7), marmelada, kaki, čaj | Pretlačen krompir(7),piščančja nabodala, zelena solata, jabolčna čežana | Pretlačen krompir(7), cvetačni polpet, zelena solata, jabolčna čežana |
TOR | Ovseni kruh(1 pšenica), ribji namaz(4,7), paprika, čaj | Brokolijeva juha, svinjska prata v omaki(1 pšenica), idrijski žlikrofi(1 pšenica), zeljna solata s fižolom | Brokolijeva juha, zelenjavni polpet v omaki, idrijski žlikrofi(1 pšenica), zeljna solata s fižolom |
SRE |
Riž na mleku s čokoladno-lešnikovim posipom(7, 8 lešniki), banana
|
Testenine z bolonjsko omako(1 pšenica), zelena solata s praženimi bučnimi semeni, sadni jogurt(7) | Testenine z lečino kremno omako(1 pšenica), zelena solata s praženimi bučnimi semeni, sadni jogurt(7) |
ČET | Črna bombeta(1 pšenica), piščančje prsi, sir(7), kislo zelje, čaj | Pohorski lonec(1 pšenica) (piščanec, govedina, svinjina), jabolčni zavitek(1 pšenica,3,7), hruška | Pohorski lonec(1 pšenica), z dimljenim tofujem(6) jabolčni zavitek(1 pšenica,3,7), hruška |
PET | Kruhov rogljič(1 pšenica), sadni kefir(7), mandarina | Cvetačna juha, pirini svaljki z zelenjavno omako(1 pšenica), mešana solata (rdeč in zelen radič, zelena solata, čičerika) | Cvetačna juha, pirini svaljki z zelenjavno omako(1 pšenica), mešana solata (rdeč in zelen radič, zelena solata, čičerika) |
*Ekološka živila, živila iz sheme kakovosti
*SŠSZ – shema šolskega sadja in zelenjave