Select Page

V sredo, 26. oktobra, smo na podružnični šoli imeli zelo pomemben obisk. Na šoli nas je obiskal olimpijski, svetovni in 4-kratni evropski prvak v kanuju na divjih vodah, Benjamin Savšek.

Benjamin Savšek je bil naš prvi gost aktivnega odmora, 15 minutnega gibanja, s katerim smo učence motivirali h gibanju v šolskem letu 2020/21, ko se je šolanje zaradi koronavirusne bolezni Covid-19, izvajalo na daljavo.

Že takrat se je omenjeni vrhunski športnik prijazno odzval vabilu učiteljev športa na podružnični šoli Lavrica, ki so želeli na različne načine najti pot do učencev in jih pripraviti h gibanju. Čeprav je bil v času, ko smo pričeli z gibalnim odmorom, sredi priprav v Združenih arabskih emiratih, v Dubaju, se je z veseljem odzval in za učence posnel kratek filmček, v katerem je nagovoril vse učence Osnovne šole Škofljica ter jih pozval k aktivnemu in zdravemu življenjskemu slogu.

Še istega leta smo zanj močno stiskali pesti, ko je na olimpijskih igrah v Tokyu, posegel po najžlahtnejši medalji in bili nad njegovo idealno vožnjo zelo navdušeni.

Učitelji športa smo si, zaradi nove telovadnice na podružnični šoli, zelo prizadevali, da bi le-to kar se le da najhitreje zapolnili z učenci in športnimi dejavnostmi, zato je bila ideja o povabilu olimpijskega prvaka kot nalašč za to.

Seveda tokrat ni šlo tako enostavno kot prvič, saj smo se morali z Benjaminom kar nekaj časa dogovarjati za termin obiska. Jasno, tak vrhunski športnik ima kup obveznosti. Naposled se nam je le uspelo uskladiti. “Konec oktobra vas zagotovo obiščem, ko končam s tekmovanji in sponzorskimi obveznostmi”, je zaključil pogovor in naložil veliko odgovornost učiteljem športa, da sedaj na pravi način organizirajo srečanje s tako uspešnim slovenskim športnikom.

Učitelji smo se dogovorili, da učence na prihod Benjamina Savška pripravimo tako, da smo že septembra, na slovenski praznik, Dan slovenskega športa, opravili aktivni odmor z omenjenim gostom, učenci v podaljšanem bivanju pa so pod vodstvom svojih učiteljic in učiteljice za likovno umetnost izdelali risbe s podobami veslača-kanuista, medalj, olimpijskih krogov in še marsičesa.

Ob prihodu v telovadnico je naš vrhunski športnik ostal brez besed. Ko se je do telovadnice sprehodil po hodniku, je opazoval različna ustvarjalna dela naših učencev in bil vidno presenečen in počaščen. Ob prenašanju zmagovalnega čolna, vesla in čelade ter seveda najpomembnejše škatlice, v kateri se je skrivala zlata olimpijska medalja, nam je zaupal, da ima tremo, ki je običajno ne čuti, posebno ne na vodi.

V prepolni dvorani ga je sprejel ravnatelj, ki mu je zaželel dobrodošlico, nato pa je sledil pogovor o življenjski in športni poti 35-letnega Tacenčana. Slednji je vsem navzočim povedal o pričetkih veslanja, kdo ga je za veslanje navdušil, koliko in kakšne treninge je  opravil, da je osvojil vse medalje in pokale ter tudi o tem kakšen je bil njegov “zlat” olimpijski dan. Ob videoposnetku, ki se je vrtel na projektorju v telovadnici, je pokomentiral svojo vožnjo in nam zaupal vse občutke, ki jih je doživljal na olimpijski progi. Seveda nam je pred tem omenil tudi vse svoje neuspehe, predvsem iz prejšnjih dveh olimpijskih iger ter kako je z izkušnjami, trdim delom, vztrajnostjo in potrpežljivostjo prišel na sam svetovni vrh kanuizma.

Po slabi šolski uri pogovora so učenci prišli do tistega kar so si verjetno najbolj želeli- stisk roke, podpis in spominsko fotografijo. Preizkusili so lahko tudi čoln in ugotovili, da je že sam “vhod“ v čoln, kjer veslač kleči, zelo težaven.

Obisk Benjamina Savška je navdušil vse navzoče, tako učence kot tudi učitelje. Upamo, da se med našimi učenci skriva podoben talent, pa naj si bo to športni ali kulturni.

Utrinke iz obiska si lahko ogledate na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=SijnEI1lLbI

povezava na fotogalerijo

Tevž Pavšek, učitelj športa

Skip to content

Z nadaljevanjem obiska te spletne strani sprejemate uporabo piškotkov. več informacij

Z namenom zagotavljanja najboljše možne uporabniške izkušnje, so piškotni na tem spletnem mestu vklopljeni. Z nadaljevanjem obiska tega spletnega mesta se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri