Select Page

OBVESTILO – SLABŠANJE RAZMER

Spoštovani starši!

Kakor lahko slišite iz sredstev javnega obveščanja, se število obolelih za COVID-19 naglo povečuje. Žal tudi naš zavod ni izjema. Vedno več je obolelih med starši, učenci in žal tudi učitelji. V vseh primerih, ko morate biti s tem seznanjeni, starše obvestim o okužbi v skladu z navodili epidemiologov, ki pa žal ne uspejo vsega narediti pravočasno, zato je tudi moje obvestilo prišlo na vaše naslove šele sedaj – pozno zvečer. Danes sem namreč opravil veliko razgovorov z različnimi epidemiologi o različnih primerih obolenj za COVID-19. Prav tako smo se slišali ali brali z nekaterimi starši in seveda zaposlenimi. Vsi starši oddelkov, kjer je bilo potrebno obveščanje, ste moje konkretno obvestilo že prejeli. Ne vem pa, žal, kdaj boste prejeli tudi obvestila epidemiologov z natančnimi navodili za karanteno. O datumu začetka in zaključka karantene vas obveščam glede na povedano s strani epidemiološke službe. V nekaterih primerih dobim v vednost tudi obvestilo, ki ga prejmete vi. Žal se posamezni primeri obravnavajo pri različnih epidemiologih, zato je tudi njihovo ravnanje različno, čeprav prosim, da obvestila v primeru odrejene karantene za oddelek pošljejo v vednost tudi meni. Vedno velja o datumih karantene obvestilo oz. odločba epidemiologov.

Ko izvem, da je oboleli učenec za COVID-19, vas takoj obveščam. Dokler ni opravljenega in potrjenega pozitivnega testa, vas ne morem vznemirjati. Videli ste, da sem v nekaterih primerih samovoljno predlagal, da oddelek ostane doma in se je to izkazalo za dobro odločitev. To si drznem narediti le v primeru, ko že vem za obolelost učenca za COVID-19. Če pa je zbolel samo brat, starši …, pa tega seveda ne morem storiti.

Ker so za različnimi boleznimi /tudi COVID-19/ zboleli tudi učitelji, se nam močno zmanjšuje število tistih, ki so prisotni na delovnem mestu. Začelo nam je primanjkovati učiteljev za nadomeščanje, hude težave imamo pri izvajanju podaljšanega bivanja, zato bomo v oddelke vstopali različni učitelji /tudi ravnatelj/ z vseh treh šol, da bomo še naprej izvajali pouk za VSE ODDELKE V ŠOLI /razen v primeru odrejene karantene, kjer za oddelek izvajamo učenje na daljavo, kolikor to lahko največ v danih razmerah/. To nam je tudi prioriteta, zato še vedno ne bomo začeli z izvajanjem interesnih dejavnosti, kjer prihaja do velikega mešanja učencev iz različnih oddelkov, kar obenem še povečuje možnost prenosa bolezni. Prav tako smo odpovedali zaradi porasta obolelih na vseh ravneh plavalni tečaj za 1. razred, ki ga bomo izvedli v pomladnem času. Dejavnosti ob pouku bomo izvajali predvsem na šoli … skratka, naredili bomo vse, da premagamo trenutno krizo in izpeljemo pouk v šoli.

Za vaše ravnanje in v vednost vas obveščam, da bodo v naslednjem tednu v karanteni v različnem časovnem obsegu zaradi okužb učencev s COVID-19 naslednji oddelki:
– 3. M PŠ Lavrica;
– 7. c
– 8. d
– 8. e.

Ostalim oddelkom (4. d, 4. b in 9. c) pa se karantena predvidoma izteka jutri.

Žal ne pričakujte takojšnjih naših odgovorov po e-pošti, razen če gre za obolelost s COVID-19, saj so zadnji dnevi podrejeni samo temu. Ne vem, koliko klicev, SMS sporočil, e-pošte je bilo danes, a starši me obveščate o obolelosti, karantenah, kar je dobro in prav, da se vemo ravnati in da vem, da lahko pričakujem klic epidemiologov. Ti so naslednja skupina mojih rednih dnevnih in tudi nedeljskih sogovornikov. Potem so tukaj zaposleni, ki me tudi redno obveščajo o vsem, kar se jim zdi pomembno. Vedite, da je vsega res veliko. To ni tarnanje, ne opravičevanje, je samo dejstvo, da boste razumeli, da na kakšno e-pošto ne bom mogel hitro odgovoriti in da bodo tudi določeni postopki v šoli morali počakati, če niso neposredno vezani na izvedbo pouka. Žal si moramo postavljati prioritete, kot nam jih narekuje vsakodnevna zdravstvena situacija. Z vsemi sodelavkami in sodelavci se bomo potrudili, da bo zmogli izvajati pouk v šoli. Pri tem nam lahko veliko pomagate z odgovornim in premišljenim ravnanjem pri pošiljanju otrok v šolo v primeru, da veste, da je bil nekdo okužen in ste bili v njegovi bližini, ko zboli nekdo v hiši in ima vse znake za COVID-19, z obiskovanjem popoldanskih izvenšolskih dejavnosti … Popolnoma se zavedam, da nismo zdravniki, da v primeru kašljanja vsi upamo, da smo zboleli samo za prehladom …, a zadnji podatki kažejo, da se virus zelo hitro prenaša in da pogosto ob enem primeru, če niso nosili mask, niso bili na zadostni razdalji, si niso dovolj razkuževali rok, zbolijo tudi tisti, ki so bili z obolelim dlje časa v neposrednem stiku.

V obvestilu sem poskušal odgovoriti na kar največ vaših posameznih vprašanj, ki mi jih zastavljate. Ne moremo in ne smemo vsega zapreti, se skriti v kot svoje sobe, si pokriti roke in čakati, da bo minilo. Ne bo, mi moramo hoditi v šolo, delati, opravljati svojo službo, živeti. Mogoče samo večkrat premislimo, kaj lahko storimo, da bomo čim dlje zdravi, varni in da ne bomo škodili sebi in drugim.

V pričakovanju mirnejšega tedna vas prijazno pozdravljam!

Roman Brunšek, ravnatelj

Osnovna šola Škofljica
Klanec 5
1291 Škofljica

Datum: 11. 10. 2020

Z nadaljevanjem obiska te spletne strani sprejemate uporabo piškotkov. več informacij

Z namenom zagotavljanja najboljše možne uporabniške izkušnje, so piškotni na tem spletnem mestu vklopljeni. Z nadaljevanjem obiska tega spletnega mesta se strinjate z njihovo uporabo.

Zapri